Skanskan blogit

18 elokuu2015

Sosiaalista vastuullisuutta ruohonjuuritasolla – pyörällä Pariisiin

Aina välillä yllättää itsensä miettimästä samoja asioita kotona ja töissä, hiukan eri näkökulmasta tosin. Näin kävi noin vuosi sitten, kun aloin pohdiskella kuinka itse voisin auttaa enemmän kuin vain antamalla rahaa erilaisille hyväntekeväisyysjärjestöille.

Samaan aikaan Skanskassa pohdimme sosiaalista vastuullisuutta ja erityisesti sitä, mitä vastuullisuustyömme osa-alue ”Lähiyhteisöjen huomiointi” käytännössä meillä pitää sisällään. Konsernitasolla oli alettu puhua ”Community Investmentistä”, ja kukin liiketoimintayksikkö tahollaan alkoi tehdä ja viestiä toimenpiteistään, kuten nuorten mentorointiohjelmiin osallistumisesta.  Tiedostimme, että meidän on löydettävä Suomessa juuri meille sopivat tavat olla mukana kehittämässä ja tukemassa niitä yhteisöjä, joita olemme konkreettisesti rakentamassa.

Pyörällä Pariisiin syöpää sairastavien lasten ja nuorten hyväksi

Henkilökohtaisessa elämässä löysin suhteellisen helposti sopivan tavan tehdä hyvää. Parin vuoden ajan olin seuraillut Team Rynkeby -hyväntekeväisyystapahtumaa, ja tuli sopiva hetki hakea mukaan. Ja niinhän siinä kävi, että ennen kuin oikein tajusinkaan, olin Team Rynkeby Tampereen jäsen. Kohta olin jo valmistautumassa hyväntekeväisyyspyöräilyyn kohti Pariisia, keräämässä lahjoituksia Sylvalle, järjestämässä erilaisia tilaisuuksia, kirjoittelemassa blogitekstejä ja mukana tekemässä vaikka mitä.

Viestintä- ja HR-tiimin kanssa totesimme, että yhteistyö Team Rynkebyn kanssa voisi olla hyvä tapa saada kokemuksia siitä, miten henkilökohtaisen vapaaehtoistyön ja yrityksen panostuksen voisi yhdistää.  Skanskalla on muissa maissa, kuten USA:ssa, vakiintuneita käytäntöjä, joissa henkilöstön oma vapaaehtoistyö ja yrityksen toimenpiteet ovat yhteydessä toisiinsa.

Team Rynkebyn projektin lahjoituskohde Sylva ry on oiva kohde laajemman vaikutuksen tekemiseen yhteiskunnassa ja liittyy toimintaamme.  Me sairaalarakentajana rakennamme muun muassa Pohjoismaiden suurinta sairaalaa, ja Sylva auttaa syöpään sairastuneita lapsia, nuoria ja heidän perheitään selviytymään sairaudesta ja sen aiheuttamasta elämänmuutoksesta niin sairaalassa kuin kotona.

Olinkin siis erittäin iloinen, kun Skanska lähti mukaan projektiin ja tukemaan Sylvaa.  Skanska myös lähetti lounaan jälkeen Team Rynkebyn tamperelaisten ryhmän matkaan kohti Pariisia Skanskatalosta, jonka pyöräparkki tarjosi joukkueen keltaisille ratsuille hyvän suojan ja herätti ansaittua ihailua – ja ehkä vähän kateuttakin – kanssapolkijoissa.

Uuden oppimista ja vanhojen taitojen hyödyntämistä

Jälkeenpäin on hyvä myös miettiä, mitä Skanska sai vastineeksi siitä, että jossain vaiheessa yksi sen työntekijöistä ei ehtinyt juuri muuta tehdä kuin käydä töissä, syödä, nukkua, treenata ja hoitaa tiimin asioita. Ainakin työntekijän, jolla oli treenituntien ansioista normaalia enemmän virtaa töissä.

Lisäksi, kuten monessa muussakin vapaaehtoistoiminnassa, tiimissä mukana oleminen antoi mahdollisuuden kehittää itseään. Monta kertaa vuoden aikana jouduin heittäytymään epämukavuusalueelle ja oppimaan uutta Facebook-sivujen päivittämisestä maantiepyöräilyyn ja kaikkeen siltä väliltä. Oli myös mielenkiintoista seurata johtamisopit mielessä, kuinka toisille ennestään tuntemattomat ihmiset muodostavat toimivan tiimin, kun yhteiset tavoitteet ovat selvät. Kaikki asioita, joista on hyötyä työarjessa (jopa siitä maantiepyöräilystä – onhan se tiimityötä parhaimmillaan).

Ensi vuonna mukaan?

Ja sitten vastaus siihen kysymykseen, johon olen saanut loman jälkeen vastata useampaan kertaan: heinäkuinen Pariisin polkaisu meni aivan loistavasti. Team Tampere pääsi perille hyvävoimaisina ja hymyssä suin hienojen kokemusten ja ajopäivien jälkeen.

Tämä projekti oli aivan mahtava ja suosittelenkin sitä ihan kaikille, jotka haluavat olla mukana tekemässä hyvää muille ja samalla itselleen.  Hakuaika vuoden 2016 tiimeihin on parhaillaan käynnissä ja päättyy 20.8.2015 – ei kannata siis miettiä enää kovin pitkään vaan laittaa hakemus vetämään.  Yritysten kannattaa ehdottomasti arvioida olisiko Team Rynkeby ja Sylva hyvä yhteistyökumppani sosiaalisen vastuullisuuden saralla. Aika harvassa kohteessa yhdistyy useampi sosiaalisen vastuullisuuden osa-alue luontevasti toisiinsa; tässä tapauksessa työhyvinvointi ja itsestä huolenpitäminen sekä muiden auttaminen.

Team Rynkeby Tampere lähdössä matkaan Skanskatalolta...

Team Rynkeby Tampere lähdössä matkaan Skanskatalolta…

Team Rynkeby perillä Pariisissa

…ja perillä Pariisissa.

Avainsanat: , , ,

Kaisa Kekki
Kaisa Kekki (11 kirjoitusta)

Ei tainnut raksa olla edes vaihtoehtona, kun aikoinaan hain Otaniemeen opiskelemaan. Niin vain päädyin edellisen vuosituhannen viimeisenä vuonna Skanskalle ja rakentamisen ihmeelliseen maailmaan. Tie nykyiseen työhön sairaalahankkeiden liiketoiminnan kehittämisen parissa on käynyt monien erilaisten ja mielenkiintoisten tehtävien kautta.

Kirjoita kommentti

(Pakollinen)

(Pakollinen, ei julkaista)