Kehitystoiminta

Skanskan blogi:

SHOKkituloksia tietomallintamisen hyödyntämisestä työmaan arjessa

Olin mukana SHOK Summitissa 14.5.2014 Helsingissä, jossa strategisen huippuosaamisen keskittymät eli SHOKit esittelivät uusimpia tuloksiaan noin 500 kutsuvieraalle. Päivä aloitettiin kansainvälisillä huippuluennoilla, jotka käsittelivät tutkimusten ja innovoinnin merkitystä teollisuudelle.

Iltapäivällä keskityttiin parhaiden tulosten esittelyyn, jossa myös Skanska oli mukana rakennusalan RYM Oy:n osastolla esittelemässä PRE-ohjelmaa (Built Environment Process Re-engineering). Ohjelmassa tutkimme ja kehitimme kumppaniyritystemme Parman, Ruukin, Weberin ja Teklan sekä VTT:n ja Aalto-yliopiston kanssa, miten tietomallintamisen avulla voidaan parantaa erityisesti laatua ja tuottavuutta sekä työturvallisuutta. Saavutimmekin monia merkittäviä tuloksia, jotka on jo voitu viedä osin käytäntöön. Tässä muutama esimerkki:

  • Kehitimme yhdessä VTT:n, Parma Oy:n  ja Teklan kanssa betonielementtitoimitusten ajallisen hallinnan työkalut, joiden avulla runkovaiheen tilannetta voidaan seurata havainnollisesti mallista ja riskit myöhästymisistä pienenevät selvästi.
  • Aalto-yliopiston tutkijoiden kanssa parannettiin rakennettavuutta analysoimalla vaikeasti rakennettavia ratkaisuja.
  • Työturvallisuuden kehittämiseksi mallinnamme rakennuksiin kaiteet ja putoamissuojat jo ennen töiden aloittamista.
  • Suunnittelun laatutaso paranee mallintamisen avulla, koska virheet karsiutuvat pois ennen rakentamista.
  • Yksi merkittävimpiä edistysaskeleita oli kuitenkin tietomallien vieminen työmaalle mestareiden ja työntekijöiden käyttöön hyödyntämällä tablet-tietokoneita. Säästämme todella paljon aikaa, kun kaikki tieto on käytettävissä kätevästi tabletilla, eikä tarvitse kulkea työmaan ja toimiston väliä piirustuksia tutkimassa. Tablettien käyttö Skanskan työmailla lisääntyykin nopeasti nykyisestä yli sadasta työmaakäytössä olevasta laitteesta. Aihetta käsittelin edellisessä blogissani “ICT-ala näkyy vahvasti myös työmailla (11.3.2014)”.

Lisää tuloksista voi lukea RYM Oy:n sivuilta. 

Skanska on kehittänyt mallintamista pitkäjänteisesti jo usean vuoden ajan ja tulokset alkavat olla nyt jokapäiväisessä käytössä. Monissa hankkeissa mallien käyttö on levinnyt jo kumppaniemmekin käyttöön, erityisesti betonielementtien toimittajat ja talotekniikkaurakoitsijat ovat avainasemassa.

Lue lisää tietomallintamisesta Skanskassa.

Tietomallintamisesta voit lukea lisää myös blogeistamme.

Aiheesta lisää RYM Oy:n sivuilta:

Tulevaisuuden rakentamisen tietomalleja hallitaan verkossa

Professori Kirsti Lonka: Tilat on suunniteltava oppimiseen koukuttaviksi 

Ilkka Romo

Ilkka Romo

Olen ollut reilut kymmenen vuotta Skanskassa kehittämistehtävissä, ensi alkuun tietomallintamisen eli BIMin parissa, mutta nykyisin laajemmin tutkimus- ja kehitystoiminnasta sekä toimintajärjestelmästä vastuussa.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää