Skanskan blogit

22 toukokuu2014

Miten opiskelijat voivat auttaa yrityksiä löytämään ratkaisuja ympäristöhaasteisiin?

Mitä tapahtuu, kun ryhmälle opiskelijoita annetaan kaksi viikkoa aikaa ratkaista ympäristöaiheinen haaste alalta, josta heillä ei ole mitään kokemusta? Innostuneita opiskelijoita ja yhteistyökumppaneita, kasoittain hyviä kysymyksiä ja keskusteluja sekä lopulta ehdotus, jota kuunnellessa ihmettelee kuinka ihmeessä he tuon tekivät.

Pääsimme kokemaan tämän olemalla yhteistyökumppanina Helsingin Yliopiston ”Kestävyyttä käytäntöön”-projektikurssilla, joka oli laatuaan ihka ensimmäinen.

Annoimme kurssilaisille ympäristöaiheisen haasteen, jota poikkitieteellinen ryhmä lähti määrätietoisesti ratkomaan. Tiesimme, että haasteemme ”Kuinka saamme toimitusketjumme ympäristötietoisuutta ja osaamista kasvatettua Suomessa?” on erityisen haastava ryhmälle, jossa ei ollut yhtään rakennusalan tai hankintapuolen osaajaa. Toisaalta tämä oli yksi syistä lähteä mukaan projektiin: toivoimme, että ennakkoluuloton lähestyminen aiheeseen toisi ajatuksia, joita insinöörien ei tule arkikiireiden keskellä ajateltua.

Ensimmäisen viikon aikana annoimme hankintayksikössämme työskentelevien Antti Puustisen ja Linda Savolaisen kanssa opiskelijoille lisätietoa, vastailimme heidän kysymyksiinsä ja kävimme keskusteluja ratkaisuehdotusaihioista. Jo tässä vaiheessa laitoimme tehtävälistallemme asioita, joita meidän kannattaa toimittajayhteistyössä kehittää.

Toisen viikon perjantai-aamuna saimme kuulla minkä neljästä aihiosta opiskelijat olivat työstäneet lopulliseksi ehdotukseksi.  Opiskelijat ideoivat meille ”Innokumppani”-kilpailun, jossa on lyhykäisyydessään tarkoitus nostaa esiin toimittajakunnassa olevat hyvät ympäristöinnovaatiot ja jakaa niistä tietoa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.  Kynät sauhuten kirjoitimme ehdotusta ylös, ja aloimme pohtia milloin ja miten järjestämme ”Innokumppani”-kilpailun toimittajillemme.

Opiskelijoiden pitchauksia kuunnellessani olin tyytyväinen, että suhtauduin positiivisesti aikaisemmin keväällä saamaani pyyntöön lähteä mukaan. Oman opiskelijaryhmämme konkreettisen ehdotuksen ja keskustelujen aikana tulleiden kehitysajatusten lisäksi nappasin muutaman idean poikasen muhimaan myös muiden ryhmien esityksistä.

Ennen kaikkea työskentely opiskelijaryhmän kanssa antoi energiaa normaaliin arkeen – heidän innostuksena ei voinut olla tarttumatta meihin ”korporaatioihmisiin”. Kiitos hyvästä yhteistyöstä ja raikkaista ajatuksista Sonjalle, Meerille, Tyyralle, Willelle ja Larille sekä meillä sisäisesti Antille ja Lindalle!

Avainsanat: , , ,

Kaisa Kekki
Kaisa Kekki (11 kirjoitusta)

Ei tainnut raksa olla edes vaihtoehtona, kun aikoinaan hain Otaniemeen opiskelemaan. Niin vain päädyin edellisen vuosituhannen viimeisenä vuonna Skanskalle ja rakentamisen ihmeelliseen maailmaan. Tie nykyiseen työhön sairaalahankkeiden liiketoiminnan kehittämisen parissa on käynyt monien erilaisten ja mielenkiintoisten tehtävien kautta.

Kirjoita kommentti

(Pakollinen)

(Pakollinen, ei julkaista)