Skanskan blogit

29 tammikuu2014

Miten BoKlokista tuli menestystarina?

”Ensin suunniteltiin hintalappu”. Lause on lainattu yhteistyökumppaniltamme IKEAlta. Kun Skanska ja IKEA kehittivät BoKlok-konseptin 90-luvun lopulla, tavoite oli selvä: kumppanukset halusivat kehittää kohtuuhintaista ja hyvää asumista. Nyt, viisitoista vuotta myöhemmin, perusidea on edelleen voimissaan ja tarve markkinoilla ehkä suurempi kuin koskaan.

Kun suunnittelimme Suomen uudet BoKlok-kodit, aloitimme kehittämisen samoista lähtökohdista – yksinkertaisesti aloittamalla hintalapusta. Laskimme millaisiin asumisen kuukausikustannuksiin keskituloisella yksinhuoltajalla olisi varaa ja lähdimme kehittämään “3h + k” -kotia, joka mahtuu tähän tavoitteeseen.

Uudisasunnon kustannus muodostuu monesta tekijästä

Tontti on yksi merkittävimmistä muuttujista. Yksinkertaistetusti, mitä parempi ja keskeisempi sijainti, sitä kalliimpaa maa on. Me emme hae parhaita sijainteja vaan riittävän hyviä sijainteja. Viihtyisiä asuinalueita, joista pääsee Helsingin keskustaan julkisilla 45 minuutissa, ja jossa lähikauppa ja päiväkoti ovat kävelyetäisyydellä. Uskomme, että pääkaupunkiseutu on täynnä tällaisia mahdollisuuksia, meidän tehtävämme on löytää ne ja vakuuttaa maanomistajat BoKlok-konseptin erinomaisuudesta.

Isoja kustannuseriä ovat luonnollisesti  suunnittelu ja rakentaminen. Suunnitelmaratkaisujen vakiointi ja rakennuskustannusten ennustettavuus ovat avaintekijöitä BoKlokin edullisessa hinnassa.

BoKlok perustuu vakiointiin

Koska maan hinta vaihtelee, meidän pitää luottaa siihen, että rakentamisen hinta ei heilu projektista toiseen. Siksi olemme suunnitelleet talot ja asuntopohjat erityisen huolellisesti alusta saakka. Haluamme kotien sopivan mahdollisimman monille, siksi tarjolla on kolmen kokoisia asuntoja: pikkukaksioita, tehokkaita kolmioita ja sopivan tilavia neliöitä.

BoKlok-talot tehdään tilaelementeistä. Tilaelementit  rakennetaan ja sisustetaan valmiiksi lämpimässä kuivassa tehdashallissa. Stora Enson Hartolan tehtaalta lähes valmiit kodit kuljetetaan suoraan tontille ja asennetaan valmiiksi taloiksi. BoKlok-kotien rakentamisesta kertoi Riku Patokoski blogissaan 20.2.2013 “BoKlok-kotien rakentaminen on alkanut”.

Kuluttajat testasivat pohjaratkaisuja

Tilaelementtien käytöstä tulee toki myös rajoitteita. Talot eivät voi olla ihan kuinka syviä tahansa. Tämä asetti arkkitehdille haasteen: kun asunnon syvyys on vakio, miten käyttää tila mahdollisimman hyvin hyödyksi? Meillä oli alussa useita vaihtoehtoisia pohjaratkaisuja, joita testasimme keväällä 2012 sadoilla kuluttajilla. Testien voittajasuosikki lähetettiin uusintakierrokselle: kolme fokusryhmää sai ehdottaa siihen parannuksia. Tulokset näette tänään Kivistössä ja pian myös Nikinmäessä ja Keravalla: valoisia toimivia koteja, joissa on neliöitään enemmän tilaa.

Vaikka uskoimme pohjaratkaisujen olevan toimivia, olimme itsekin häkeltyneitä, kun sisustimme 58 m2 kolmion yhdessä Bambula-blogin Nakun ja IKEA:n kanssa. Täydellinen asunto pienelle perheelle tai ruhtinaallisesti tilaa yksineläjälle. Lisää tilantuntua tuovat kolmeen suuntaan aukeavat ikkunat – tutustu asuntoihin “BoKlok 360” -esittelystä. 

Valoisa keittiö on kodin sydän

Monta haastetta ja kustannustekijää oli jo ratkaistu, mutta miten kodit pitäisi varustella? Tiesimme, että asiakkaat haluavat vaikuttaa sisustusvalintoihin – erityisesti keittiössä. Mutta jos halusimme pitää hintalapustamme kiinni, meillä ei ollut kuitenkaan varaa monimutkaistaa rakentamisprosessia. Me myymme noin tuhat kotia vuodessa. IKEA myy yli 15.000 keittiötä vuodessa. Yhdessä suunnittelimme keittiön, joka kokemuksemme mukaan vastaa mahdollisimman monen toiveita. Pientä luksusta tuovat integroidut kodinkoneet, jotka tekevät keittiöstä linjakkaan valkoisen ja tyylikkään. Suuri ikkuna työtason yläpuolella tuo oman lisämausteensa. Keittiöön olisi mahtunut enemmän kaappeja jos olisimme jättäneet ikkunan pois, mutta päätimme toisin. Keittiön ikkuna tuo runsaasti valoa ja lisää avaruutta myös olohuoneen puolelle.

Säilytystilaa tuntuu aina olevan liian vähän

Miten mahduttaa pieniin neliöihin paljon kaappitilaa? IKEA on säilytystilojen asiantuntija, joten he suunnittelivat BoKlok-koteihin toimivat säilytysratkaisut.

Vaatehuoneeseen ja eteisen syvennykseen sovitettiin Algot-hyllyjärjestelmät. Koska emme tiedä kaikkia asiakkaidemme säilytystarpeita, Algot tarjoaa paljon mahdollisuuksia rakentaa juuri itselle sopiva kokonaisuus ja ottaa tila maksimaaliseen käyttöön.  Pienet makuuhuoneet olivat haasteellisempia – jos sijoitamme sinne kiinteän vaatekaapin, päätämme kirjaimellisesti kaapin paikan – ja samalla koko muun kalustuksen asukkaiden puolesta. Päätimme antaa jokaiselle asiakkaalle lahjakortin IKEA-tavarataloon.

Kylpyhuoneessa on reilusti tilaa lisäkaapeille ja hyllyille. Lisäksi jokaiseen asuntoon kuuluu muutaman neliön pihavarasto.

Entä sauna?

Kodeissa ei ole saunoja, mutta koska kuluttajatestimme osallistujat rakastivat ajatusta pihasaunasta, se sisällytettiin konseptiin. Pihalle jätettiin myös tilaa pienelle yhteiselle kasvimaalle. Emme rakentaneet pesutupaa, kylmäkellareita tai kerhotilaa. Uskomme, että asiakkaan maksavat mieluummin kohtuullisen hinnan kodista kuin kovan hinnan kaikesta ylimääräisestä, jota vain osa asukkaista käyttäisi. Sen sijaan jokaisen asunnon hintaan kuuluu tolppapaikka autolle. Lisäksi pihalla on muutama ylimääräinen parkkipaikka kyläilijöille.

Kohtuuhintaista omistusasumista on siis mahdollista toteuttaa pääkaupunkiseudulla. Viihtyisyydestä ja hyvästä suunnittelusta ei tingitä BoKlok-kodeissa.

Seuraavan BoKlok-kohteen suunnitelmat ovat jo pitkällä. Maaliskuussa arvotaan Keravan Kalevaan rakennettavien BoKlok-kotien varaajanumerot. Kannattaa seurata nettisivujamme, sillä julkaisemme lisätietoja helmi-maaliskuun vaihteessa.

Follow Skanska Kodit’s board BoKlok asumista / BoKlok living on Pinterest.

Avainsanat: ,

Susanna Sucksdorff
Susanna Sucksdorff (4 kirjoitusta)

Työurani on ollut monipuolinen ja haastava ja Skanska-vuosiin on mahtunut paljon mielenkiintoisia tehtäviä ja projekteja Suomessa ja Pohjoismaissa. Viimeiset 1,5 vuotta olen vetänyt BoKlok-tiimiä. Vastaan BoKlok-konseptin kehityksestä ja liiketoiminnan johtamisesta Suomessa.

Kirjoita kommentti

(Pakollinen)

(Pakollinen, ei julkaista)