Skanskan blogit

15 helmikuu2013

Rakentamassa vankilaa – miten huomioidaan naapurusto?

Kolmas kuukausi Skanska Iso-Britannian riveissä täyttyi juuri, ja tunnen jo olevani osa työmaatiimiä siinä, missä kaikki muutkin. Jopa skottiaksentin ymmärtäminen alkaa sujua hiljalleen, painottaen sanaa hiljalleen.

Termit ja työtavat alkavat olla myös hallussa. Nostaa myös omaa tuottavuutta, kun ei aina tarvitse ensin selvitellä, miten joku asia täällä tehdään.

Yksi mielenkiintoinen asia, jonka kanssa olen päässyt työskentelemään täällä, on toiminta eri sidosryhmien kanssa. Skanska pyrkii aktiivisesti olemaan tekemisissä paikallisen yhteisön kanssa. Eri sidosryhmien edellisen yhteyshenkilön muutettua Australiaan minusta tehtiin uusi yhteyshenkilö.

Sidosryhmien ajan tasalla pitäminen

Pääurakoitsijana olemme näkyvästi esillä, eikä asukkaille aina ole selvää, että Skanska rakentaa ainoastaan tilaajan toivoman rakennuksen voimatta sen suuremmin vaikuttaa rakennuksen muotoon tai kokoon.

Lähiasukkaita onkin huolestuttanut heidän viereensä nousevan vankilarakennuksen korkeus, sillä se peittää merinäköalan.  Vaikka Skanska ei asiaan ole pystynyt vaikuttamaan, kohdistuu ensimmäinen kritiikki silti meihin.

Tämän vuoksi on tärkeää pitää lähialueen asukkaat tietoisena asioista ja tukea heitä siinä missä pystymme.

Ensimmäinen oma tehtäväni tällä saralla oli laatia joka toinen kuukausi lähialueen asukkaille jaettava uutiskirje, jossa kerromme projektin etenemisestä ja asukkaisiin vaikuttavista asioista. Uutiskirjeen käymme jakamassa projektinjohtajan kanssa ovelta ovelle ja vastailemme samalla asukkaiden mahdollisiin kysymyksiin.

Millä muulla tavoin eri sidosryhmiä huomioidaan?

Tässä muutamia muita asioita, mitä olemme tehneet tiedottamisen lisäksi:

  • Skanska on muun muassa korjannut ilmaiseksi naapurissa sijaitsevan peruskoulun vessat. Kiitoksena tästä koulu kutsui Skanskan väen Tee ja Kakku -teemalla järjestettyyn tapahtumaan, jossa kerättiin rahaa apua tarvitseville lapsille.
  • Skanska rakensi ilmaiseksi lähialueen naapureiden tontin viereen aidan, joka rajaa selvemmin asukkaiden tonttia ja työmaa-aluetta.
  • Toimitamme myös ylimääräiset lankut ja puutavaran paikalliselle eläinten turvapaikalle, jossa materiaali käytetään eläinten aitojen rakentamiseen ja korjaamiseen.
  • Olen myös päässyt työskentelemään paikallisten työttömien kanssa, sillä Skanska tukee heidän työllistymistään. Suoritettuaan työturvallisuuskortin kutsumme heidät työmaalle, jossa pidän heille esityksen turvallisuudesta ja näytän työmaakierroksella miten turvallisuus huomioidaan käytännössä Skanskan työmaalla.
  • Rohkaisemme myös aliurakoitsijoitamme palkkaamaan paikallista väkeä, ja useat työttömät ovatkin jo päässeet hommiin työmaallemme. Itsekin olemme palkanneet projektin ajaksi useamman pitkäaikaistyöttömän esimerkiksi sihteeriksi ja siivoojiksi.

Sidosryhmien ja lähialueen huomioiminen ei siis vaadi paljon rahaa tai aikaa, ainoastaan asennetta, toimintaa ja viitseliäisyyttä.

Olemme pyrkineet saamaan paikallisille työttömille töitä työmaalta

Vankilatyömaa, BBC ja Stunt-rooli

Vähän aikaa sitten pääsin viettämään aamupäivän kuvausryhmän matkassa työmaalla. Vankilan rakentamisesta kuvataan dokumenttia BBC:lle, ja kuvausryhmä käy tietyin väliajoin kuvaamassa projektin edistymistä.

Oma roolini oli opastuksen ohella toimia stunt-miehenä, eli lähinnä seisoa telineillä tekemässä jotain tärkeän näköistä tai kävellä kameran edessä edestakaisin, jotta kuvassa olisi rakennuksen lisäksi myös ihmisiä. Odotan roolistani vähintään Oscar-ehdokkuutta parhaasta sivuosasta.

Yhteisöllisyyttä voi nähdä myös toimistossamme, sillä meneillään on rugbyn 6 maan turnaus, jossa muun muassa Englanti ja Skotlanti ottavat mittaa toisistaan.

Tämän yhteydessä minulle on tehty kohtuullisen selväksi, että Suomen sijoitus rugbyn rankinglistalla on viimeinen kaikista maailman maista. Edellä on jopa maita, joiden en edes tiennyt olevan olemassa. Ehkä rugby ei siis ole paras lajimme, mutta onhan meillä aina lätkä.

Lue lisää vastuullisuudesta Skanskassa

 Tietoa työmaasta

Avainsanat: , , ,

Jussi Sainomaa
Jussi Sainomaa (5 kirjoitusta)

Pääsin Skanskalle töihin heti opiskeluideni alkuvaiheessa vuonna 2004. Aluksi tein haalarihommia ja avustin työmaan tuotantoinsinööriä siinä missä pystyin, ja hiljalleen kokemuksen karttuessa myös työtehtävät muuttuivat haastavammiksi.

Kirjoita kommentti

(Pakollinen)

(Pakollinen, ei julkaista)