Skanskan blogit

20 elokuu2012

Sisäistä vastuullisuusviestintää uudistetussa paketissa

Kesän hiljaisilla viikoilla oli kerrankin aikaa perehtyä asioihin aivan eri tavalla kuin palaverien, puhelinsoittojen ja muiden keskeytysten värittäminä aikoina. Itseäni innosti hiljaisten työpäivien aikana päästä kommentoimaan Skanskan vastuullisuudesta kertovaa sisäistä opasta, joka oli kesälomani aikana suomennettu. Lukemisen aikana oli myös hyvä palautella loman nollaamaan mieleen, mitä kaikkea omaan työnkuvaan kuuluukaan.

Sinällään Skanskan vastuullisuustyön perusta ei ole muuttunut mihinkään, mutta uudella oppaalla aihetta pyritään tuomaan lähemmäksi meitä jokaista. Oppaassa muun muassa kerrotaan esimerkein mitä vastuullisuus käytännössä tarkoittaa. Tämä ei ollut kuitenkaan se asia, mistä innostuin. Jo englanninkielisen version luonnosta lukiessani pidin erityisesti siitä, miten pitkään käytössä ollut vastuullisuudesta kertova kuva (sivulla 3) oli muokattu. Paperinmakuiset termit oli avattu kertoen millaisia me olemme tai kuinka toimimme. Esimerkiksi liiketoimintaetiikka tarkoittaa kansankielellä: ”Toimimme reilusti ja rehellisesti”. Luonnollisesti yrittäessämme kääntää toisia termejä suomeksi, saimme muutaman harmaan hiuksen lisää, mutta maaliin päästiin kuitenkin.

Skanskan vastuullisuusohjelma

Kuvan saa näkyviin isompana klikkaamalla sitä.

Reilusti ja rehellisesti toimimisen lisäksi sosiaalista vastuuta on oman henkilöstön työhyvinvoinnista ja kehittämisestä huolehtiminen sekä työturvallisuustyön ponnistelut, joilla tavoittelemme nollaa tapaturmaa – lyhykäisyydessään ”Välitämme ihmisistä”. ”Autamme yhteisöjen rakentamisessa” puolestaan kertoo lähiyhteisöjen huomioimisesta ja yhteistyöstä eri sidosryhmien kanssa, jota esimerkiksi toteutettiin keväällä Lauttasaaren kylätalkoissa.

Ympäristövastuun rivillä silmä tarttui erityisesti Skanskan väripaletin eri osa-alueiden – energian, hiilijalanjäljen, materiaalien ja veden – niputtaminen yhden kuvauksen alle. ”Käytämme luonnonvaroja harkiten” -kiteytykseen ei aivan saatu mahdutettua tämän koskevan sekä omaa toimintaamme että tarjoamiamme tuotteita ja palveluita. Omaan jokapäiväiseen toimintaan viittaa ”Arvostamme paikallista ympäristöä”, joka kertoo projekteissa ISO 14001 -sertifioidun toimintajärjestelmän puitteissa tehtävästä työstä ympäristövaikutusten minimoimiseksi.

Erityisen ilahtunut olin siitä, kuinka ympäristötehokas liiketoiminta oli saatu mukaan kuvaamalla sen kattavan Skanskan väripaletin osa-alueiden lisäksi myös taloudellisen vastuun alta löytyvät projektien valinnan sekä hankinnan ja toimitusketjun hallinnan. Projektien valinnan kuvaus oli ehkä helpoin käännettävä, ”Valitsemme projektit huolellisesti”; ei kauheita ponnisteluja kaivannut. ”Valitsemme arvomaailmamme jakavia kumppaneita” oli jo hitusta hankalampi. Todellista päänvaivaa aiheutti taloudellisen osa-alueen kolmas palikka, jonka englanniksi on kuvattu olevan ”We Create Shared Value”. Pienen pohdinnan jälkeen päädyimme kuvaamaan toimintamme yhteiskunnalle laajasti tuottamaa lisäarvoa sanomalla ”Luomme yhteistä lisäarvoa”.

Uudistettu kuva ilmestyy aikanaan myös Skanskan vastuullisuussivuille, joilta voi jo nyt lukea tarkemmin muun muassa vastuullisuustyömme tuloksista. Vastuullisista projekteista kiinnostuneiden kannattaa tutustua myös englanninkielisiin esimerkkiprojekteihin meiltä ja maailmalta.

Avainsanat: , , , ,

Kaisa Kekki
Kaisa Kekki (11 kirjoitusta)

Ei tainnut raksa olla edes vaihtoehtona, kun aikoinaan hain Otaniemeen opiskelemaan. Niin vain päädyin edellisen vuosituhannen viimeisenä vuonna Skanskalle ja rakentamisen ihmeelliseen maailmaan. Tie nykyiseen työhön sairaalahankkeiden liiketoiminnan kehittämisen parissa on käynyt monien erilaisten ja mielenkiintoisten tehtävien kautta.

Kirjoita kommentti

(Pakollinen)

(Pakollinen, ei julkaista)